mandag den 7. november 2011

Nudge, nudge...

Undskyld, den pisse dårlige opløsning... :S

Når folk spørger mig, hvad det lige er man kan, når man har læst kognitiv semiotik, plejer jeg at sige:


"Man kan få folk til at mene det, man synes de skal mene, om det man synes, de skal mene noget om, når man synes de skal mene det."


Det er selvfølgelig lidt hårdt stillet op, men set i lyset af mit speciale (oh yes, det er det vi skal høre om nu), er det måske ikke så far fetched.


Det nyeste buzz-word indenfor adfærdsøkonomi er NUDGING. En pragmatisk filosofi til hvordan man får folk til at træffe bedre beslutninger for dem selv, uden at opfinde alskens regler og love, der begrænser deres frihed.


Nudging er eksempelvis dét supermarkeder gør, når de stiller nogle varer på de midterste hylder, og andre varer på de nederste.


Et andet, og dansk, eksempel på nudging, er fodspor der leder mod de offentlige skraldespande, med det formål at forbedre borgernes skraldeafærd. Det kan du læse meget, meget mere om her.

Disse to eksempler er ret praktiske. Og selv om det er ganske rart med gader uden skrald, så kan nudging tages op på et højere plan og bruges til at ændre folks politiske adfærd. Dvs. deres holdninger. Det kan man vælge at se som manipulation. Og det er det naturligvis også. Men det er det også, at få dem til at smide skraldet i den dertil designede beholder i stedet for på gaden.


Pointen er bare, at man med nudges kan indrette sit samfund på en sådan måde, at alle som standard (default er bare SÅ meget et bedre ord her...) har samme rettigheder og muligheder, og dermed lige ret til at indrette det individuelle liv, som det ønskes.


 - Og i den sags tjeneste, går det vel an med et venligt puf i siden på dem, som ikke forstår at arbejde for et samfund der er frit og lige for alle..?
Den ene af de to hr. forfattere
arbejder for tiden for Obama.


2 kommentarer:

  1. NØJ! Det er spændende Katrine! Må jeg stjæle den bog? Ps. Har du set den store skraldespandstragt der står på en rasteplads ved Ejer Baunehøj? Det må da være lidt det samme..

    SvarSlet
  2. Det er nemlig SUPER spændende! Og ja, hørte godt om affaldstrakten og blev helt glad i mit lille nudge-hjerte ^_^
    Bogen bruger jeg til specialet, men den er værd at investere i. Og ellers må du gerne låne min, på et tidspunkt efter en eller anden afleveringsdato :)
    Iøvrigt kan du læse mere på http://www.inudgeyou.com/

    SvarSlet